Video’s

Film

Serie documentaires over het oude Egypte

De schatkamers van Egypte herbergen meer dan alleen mooie beelden. De oude Egyptenaren stopten hun ideeën over de werking van de natuur in prachtige beelden. Waar komen alle wezens vandaan? Waar ben je als je slaapt en hoe vind je geluk? Egyptische antwoorden op deze vragen zijn te vinden in beelden en teksten. Mysteries van Egyptische kunst gaat over de oorspronkelijke harmonie in de natuur, over liefde en wijsheid.

We werken aan een serie waarin elke keer een ander onderwerp centraal staat. Het eerste deel wordt binnenkort verwacht.

Alle films worden online geplaatst, vrij toegankelijk voor iedereen.

Mysteries of Egyptian Art

Egyptische scheppingsmythen

Webinarserie in samenwerking met pentagram boekwinkel

In deze webinarserie verdiepen we ons in de prachtige beelden en objecten uit het oude Egypte. Wat vertellen zij ons over de oorsprong van het leven en het doel van ons bestaan? Egyptische beelden en objecten staan in verband met mythen. Mythen zijn niet zomaar verhalen, maar verbergen een diepgaande filosofie.

Egyptische priesters waren heel vindingrijk. Hun filosofische ideeën gaven zij steeds op een andere manier weer in prachtige kunstwerken. In deze serie webinars zullen bekende en minder bekende symbolen de revue passeren.

In het eerste deel kijken we naar de lotus en de vis.  In het tweede deel verdiepen we ons in de phoenix, een mythische vogel die zijn oorsprong heeft in het oude Egypte. In het derde deel richten we ons op de schatten van Toetanchamon. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het graf van Toetanchamon is ontdekt. De prachtige objecten die Howard Carter aantrof zijn niet alleen schitterend om te zien, maar vertellen stuk voor stuk een boeiend verhaal.

  • 13 januari: Het geheim van de lotus en de vis.
  • 27 januari: De oorsprong van de phoenix.
  • 10 februari: Mysteries van Toetanchamon
Webinar: Egyptische mythen; Het geheim van de lotus en de vis
Eén van de mooiste bloemen die de Nijl sierde in het oude Egypte was de blauwe lotus. Elke morgen opent hij zijn blaadjes om zich bij de ondergaande zon te sluiten en onder water terug te trekken. De Egyptenaren zagen al snel dat ze deze bloem konden gebruiken om iets uit te leggen over de natuur. Waar komt al het leven vandaan? En wat is je bestemming?
Een heel moderne visie van een paar duizend jaar oud.

Webinar: Egyptische scheppingsmythen; De oorsprong van de phoenix
De Phoenix is de vogel die vlam vatte aan het einde van zijn leven om uit zijn as te herrijzen.Deze opmerkelijke vogel blijft tot vandaag de dag tot de verbeelding spreken.Maar waar komt dit verhaal vandaan? We gaan terug naar het oude Egypte en zien daar een andere vogel. Een vogel die straalt en het eerste licht brengt. Met zijn schreeuw zet hij de tijd in beweging. De oorsprong van de phoenix gaat over de oorspronkelijke harmonie in de natuur, over liefde, wijsheid en geluk.

Webinar: Egyptische scheppinsmythen; Mysteries van Toetanchamon Honderd jaar geleden deed Howard Carter een wonderbaarlijke ontdekking. Een bijna onaangeroerd graf vol mysterieuze objecten. Wat vertellen zij ons over de oorsprong van het leven en het doel van ons bestaan? Egyptische beelden staan in verband met mythen. Mythen zijn niet zomaar verhalen maar verbergen een diepgaande filosofie. Dit webinar werpt een ander licht op de prachtige voorwerpen uit het graf van Toetanchamon.

Reis door het mooie westen

Wat gebeurt er na de dood? Het Egyptisch dodenboek.

Waar ga je naar toe? Wat kom je tegen na de dood? En waarom leef je op aarde? Dit zijn vragen die mensen bezighouden. Ook duizenden jaren geleden, in het land aan de Nijl, verdiepten mensen zich in deze onderwerpen. 

Egyptische priesters hadden een helder beeld over de geheimen van leven en dood. Waar verbleef je in de periode tussen twee levens? En hoe ziet die wereld eruit?

Volgens de oude Egyptenaren bestaat er geen dood. Er bestaat alleen maar leven; leven met een vorm – een lichaam – en leven zonder lichaam.

De verschillende bewustzijnstoestanden waar je doorheen gaat legden zij vast in sprekende schilderingen op muren, in dodenboeken en in beelden van steen.

In deze nieuwe interpretatie blijken deze voorstellingen een verrassend herkenbare betekenis te hebben.

Een inspirerende lezing met prachtige afbeeldingen vol oude wijsheid. De levendige voorstellingen blijken nog even actueel als 4000 jaar geleden.

Reis door het mooie westen. Het Egyptisch dodenboek. Deel 1: De terugblik

Reis door het mooie westen. Het Egyptisch dodenboek. Deel 2: De hemel en een nieuwe geboorte.

Home